Säästetään sähköä yhdessä

Illat pimenevät ja käymme taas kohti syksyn pimeyttä ja talven kylmyyttä. Haluammekin muistuttaa asukkaita sammuttamaan valot yleisistä tiloista ja pitämään ulko-ovet kiinni.

Kuten kaikki tiedämme, on energian hinta järkyttävässä nousussa, joten on erittäin tärkeää, että olemme energian säästämisessä aktiivisesti mukana. Jokainen voisi asunnostaan tarkistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet sekä pattereiden termostaatit, että ne toimivat ja ovat paikoillaan. Vesikalusteet kannattaa myös tarkistaa, kuten hanat, wc:n pöntöt, etteivät ne vuoda. Puutteista ilmoitetaan kiinteistönhoitajalle.

ps Pienistä puroista muodostuu isoja jokia! Älkää tyytykö ajatukseen, ettei haittaa, vaikka palaisikin turhaa valaistus tai jokin vesikaluste vuotaisi. Jos jokainen meistä ajattelisi näin, syntyisi helposti isojakin jokia.

 

Ohjeistus sähkökatkojen varalle

Kotoa tulisi löytyä lämmintä vaatetusta, taskulamppu, paristokäyttöinen radio ja paristoja sekä hyvin säilyvää ruokaa ja pullovettä. Puhelin ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina.

Talvella on odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisen valtakunnallisen sähköpulan takia. Sähköt saattavat katketa erityisesti kylminä tuulettomina päivinä.

Tieto oman asuinalueen sähkökatkosta ei välttämättä tavoita kaikkia asukkaita ennakkoon, joten katkoihin suositellaan varautumaan hyvissä ajoin.

Sähkökatkojen aikana kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto taukoavat. Asunnon sisäilma saattaa tuntua hetken aikaa tunkkaiselta. Lämpimän veden käyttöön voi sisältyä riskejä sähkökatkon aikana, jos talossa on kaukolämpö. Varovainen pitää olla myös katkon jälkeen.

Lämmintä vettä ei välttämättä ole sähkökatkon aikana saatavilla ja vedenpaine saattaa laskea huomattavasti.  Jos sähkökatko pääsee yllättämään, kannattaa esimerkiksi liesi, uuni ja kiuas laittaa pois päältä. Myös astian- ja pyykinpesukoneiden hanat tulee sulkea. Vältä vessan vetämistä, suihkussa käyntiä, kylpyä ja astioiden sekä pyykin pesemistä sähkökatkon aikana.

Ruuanlaitto vaikeutuu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro eivät katkon aikana toimi. Myös tietokone, radio ja televisio ovat poissa käytöstä. Matkapuhelinliikenteen sen sijaan pitäisi pääsääntöisesti toimia.

Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua. Kodinkoneiden kytkeminen pois päältä on erityisen tärkeää, jos kotoa joutuu poistumaan sähkökatkon aikana.

Katkon aikana tulisi huolehtia, että naapurissa asuvat vanhukset ja yksinasuvat pärjäävät sähkökatkon yli. Lisäksi on syytä varmistaa, ettei hissiin ole juuttunut ketään apua tarvitsevaa eikä kukaan ole jäänyt ulos paleltumaan. Naapureita tulee auttaa mahdollisuuksien mukaan ja kutsua tarvittaessa lisäapua paikalle.

Kannattaa tutustua Astetta alemmas nettisivuun www.astettaalemmas.fi.

 

 

Sivun alkuun